You are viewing shkrobius

Quizzing the Anonymous - О спарже
December 8th, 2013
05:36 pm

[Link]

Previous Entry Add to Memories Share Next Entry
О спарже
Я лечу на самолёте - это хорошо.
Но у самолёта заглох двигатель - это плохо.
У меня был парашют - это хорошо.
Но он не раскрылся - это плохо.
Подо мной был стог сена - это хорошо.
Но в стогу торчали вилы - это плохо.
На вилы я не попал - это хорошо.
Но и на стог тоже не попал...


Мне подарили книжку по истории овощей, вычитал в ней занятную историю:

...To reduce the flow of cocaine by encouraging farmers in Peru to grow food instead of coca, in the early 1990's the United States started to subsidize a year-round Peruvian asparagus industry, and since then American processing plants have closed and hundreds of farmers have gone out of business.

One result is that Americans are eating more asparagus, because it is available fresh at all times. But the growth has been in Peruvian asparagus supported by American taxpayers. "We've created this booming asparagus industry in Peru, resulting in the demise of a century-old industry in America," said Alan Schreiber, director of the Washington Asparagus Commission. "And I've yet to hear anyone from the government tell me with a straight face that it has reduced the amount of cocaine coming into this country."

"Apologies to the people affected," said David Murray, special assistant for the White House's drug policy office, "but the idea of creating alternative development, countrywide, does serve our purposes." Mr. Murray said that net cultivation of coca leaf in Peru had fallen considerably, but that it was unclear how much of a role the alternative crop incentives had played. Here in Washington, the nation's second-leading asparagus producer, after California, about 17,000 acres have been plowed under since a 1991 trade act prompted a flood of less-expensive Peruvian asparagus, a 55% decline in acreage. During the same period, Peruvian asparagus exports to the United States have grown to 110 million pounds from 4 million pounds. Two of the biggest asparagus processing factories in the United States have closed.

Peruvian asparagus is sold without tariffs under terms of the Andean Trade Preference Act, signed in 1991 and renewed in 2002. The United States also spends about $60 million a year in Peru to help farmers grow and develop their industry for asparagus and other crops seen as alternatives to coca. "The irony is that they didn't plow under the coke to plant asparagus in Peru," said John Bakker, executive director of the Michigan Asparagus Advisory Board. "If you look at that industry in Peru and where it's growing, it has nothing to do with coca leaf growers becoming normal farmers. Coca leaf is grown in the highlands. The asparagus is near sea level."

United States auditors, in a 2001 report to Congress, said the Foreign Agricultural Service "does not believe that Peruvian asparagus production provides an alternative economic opportunity for coca producers and workers — the stated purpose of the act."
http://www.nytimes.com/2004/04/25/national/25ASPA.html

Hаше правительство так и борется с наркотиками, освобождая перуанцев от тарифов; хотя там, где выращивают спаржу (в пустыне), не растет кока - и наборот. Это плохо. Но в результате в магазинах дешевая спаржа круглый год. Это хорошо. Но дешевая она лишь потому, что ее субсидируют все налогоплательщики, любят они спаржу или нет. Это плохо. Но если бы этого не было, то дешевая спаржа была бы только сезонной, т.к. в Америке ее нельзя выращивать круглый год. Это плохо. Но тогда бы не разорились фермеры. Это хорошо. Но и спаржи бы не было зимой. Это плохо. Но ведь я ее терпеть не могу, хоть летом, хоть зимой. Это хорошо. Но жена ее все равно покупает и готовит. Это плохо. А если бы она была сезонной и дорогой, то соображения домашней экономии бы, возможно, перевесили. Это хорошо. Но тогда бы бедные перуанцы сосали лапу. Это плохо...

Так и не могу понять - хорошо это или плохо?

(18 comments | Leave a comment)

Comments
 
[User Picture]
From:stas
Date:December 9th, 2013 12:01 am (UTC)
(Link)
Для перуанских фермеров и любителей спаржи - хорошо, а для всех остальных - плохо.
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 01:53 am (UTC)
(Link)
Эти любители, судя по книжке, через одного - моральные уроды. Вот математик де Фонтенель:

The death in 1757 of the brilliant French mathematician Bernard le Bouyer de Fontenelle seems a strange start to a food story, but there are two very good reasons for our attention.The first reason is that he died a few weeks short of his hundredth birthday, proving that his well-known gourmandism did not damage his life-span at all, which is enormously reassuring for those of us who love good food, and occasionally fear that we will pay the ultimate early price for our obsession.The second reason is that he is the subject of a particularly good food story about asparagus. The story says that one day his friend and colleague the Abbé Terrasson (who was also known to be fond of his food) arrived unexpectedly just as Fontenelle was eagerly awaiting a dish of asparagus which he particularly loved, especially dressed with oil. The Abbé however, preferred his asparagus with butter, so the dutiful host ordered his cook to prepare half the dish with oil, and half with butter. Suddenly, before the dish was served, the Abbé fell down dead with apoplexy, whereupon Fontenelle instantly rushed into the kitchen, calling out to his cook “The whole with oil! The whole with oil, as at first!”
[User Picture]
From:antipode
Date:December 9th, 2013 03:02 am (UTC)
(Link)
Ну так сразу и уроды. Это очень поучительная история - во-первых, она приводит нас к выводу о том, что злоупотребление сливочным маслом есть прямая дорога к инсульту. Во-вторых, если уж хватил удар беднягу, так зачем пропадать ценной и вкусной спарже?

Какие страшные у Вас проблемы. У нас куда проще - и кокаина полно, и спаржа дорогущая.
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 03:38 am (UTC)
(Link)
Зря Вы за Фонтенеля заступаетесь, он потом сам на масло перешел
http://gotovlyu.com/en/recept/asparagus-a-la-fontenelle.html
[User Picture]
From:antipode
Date:December 9th, 2013 03:59 am (UTC)
(Link)
Ай какая англицка языка в ссылке, моя плохо понимать! По-моему, они просто над памятью Фонтенеля издеваются. И рецепт какой-то чересчур аскетический. Куда лучше от Дюма-отца:

Asperges à la Pompadour.

M. de Jarente, Minister of state when Madame de Pompadour was in favour, left the following prescription to our celebrated gourmand Grimod de la Reynière, a nephew worthy of his uncle.

‘Choose three bunches of the most beautiful asparagus from large young Dutch plants, that is to say white ones with purple tips. Trim them, wash and cook them in the ordinary way, that is to say by plunging them in boiling water. Slice them afterwards by cutting them on the bias near the tip,into pieces the length of the little finger. Use only the best parts, setting aside the rest of the stems. Put the chosen pieces in a hot napkin so as to drain them and keep them hot while you prepare your sauce.

‘Empty a medium-size pot of butter from Vanvre or Prévalais and put the contents in spoonfuls in a silver dish. Add a few grains of salt, a good pinch of powdered mace and a generous spoonful of pure wheat flour; and in addition the yolks of two fresh eggs diluted with four spoonfuls of the juice of sour Muscat grapes. Cook this sauce in a double boiler; do not allow it to thicken excessively and thus become too heavy. Put your sliced pieces of asparagus in the sauce, and serve it all in a covered casserole as an extra, so that this excellent course does not languish on the table and can be appreciated at the height of its perfection.’
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 04:18 am (UTC)
(Link)
Не, им мадемуазели напели
http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/317287-asperges-a-la-fontenelle
А рецепт аскетический, потому что математик, а не кокотка какая.
[User Picture]
From:antipode
Date:December 9th, 2013 06:59 am (UTC)
(Link)
Вот это другое дело! Соус у них, вишь, более субтильный, чем классический винегрет...

И чего бы этому Фонтенелю в химики не податься? Вот был бы рецепт.
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 02:48 pm (UTC)
(Link)
Все откладывал на потом...
[User Picture]
From:ptn1900_9
Date:December 9th, 2013 01:10 am (UTC)
(Link)
Я спаржу не люблю. А борщ очень люблю. Неплохой и очень красный борщ готовит моя мама. Недавно его пробовал человек, который несколько лет работал поваром. Он был восхищен блюдом и интересовался у мамы, как борщ получается таким вкусным и красным.
Кстати, покоробили советы в комментах добавлять томатную пасту. Я пурист по крайней мере в вопросах пищи - нельзя достигать подобия результата инородными искусственными средствами.
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 01:30 am (UTC)
(Link)
Да уж, томатная паста в борще - неспортивно. Но лучший в мире борщ делают все же в Нью-Йорке, в греческом ресторанчике рядом с NYU и Курантовским институтом, называется Olive Tree Cafe. Не пропустите.
http://m.yelp.com/biz/olive-tree-cafe-new-york
[User Picture]
From:ptn1900_9
Date:December 9th, 2013 11:00 am (UTC)
(Link)
Спасибо. Так как я путешественник-гурман, то обязательно зайду при случае.
From:affidavid
Date:December 9th, 2013 01:40 am (UTC)
(Link)
Я спаржу люблю - это хорошо. Но я в 22% - это плохо.
[User Picture]
From:freedom_of_sea
Date:December 9th, 2013 04:57 am (UTC)

разумеется, спаржа была бы круглый год и без субсидий

(Link)
как например несубсидируемая какая-нибудь клубника
[User Picture]
From:mig_jag
Date:December 9th, 2013 07:38 am (UTC)
(Link)
А как книга называется?
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 9th, 2013 02:54 pm (UTC)
(Link)
[User Picture]
From:ymarkov
Date:December 9th, 2013 02:36 pm (UTC)
(Link)
По мне, так пациент скорее мёртв, чем жив.
[User Picture]
From:old_sam
Date:December 12th, 2013 04:32 am (UTC)
(Link)
А у меня вообще чудовищная проблема. Я спаржу люблю еще с детства, когда прочитал про нее в Гаргантюа и Пантагрюэле.. Особенно как моя жена готовит заворачивает в бекон и поджаривает на прованском масле. Так бы и жрал! Но, зараза, у меня от этого блюда начинается жуткая подагра! И вот теперь я вынужден ходить мимо полок в магазине, круглый год уставленных связочками свежей аппетитной спаржи, глотать слюни и отворачиваться. И нет мне ни дня покоя. Чтоб они сдохли с этими своими кокаиновыми субсидиями!

--
Коган-варвар
[User Picture]
From:shkrobius
Date:December 12th, 2013 05:38 am (UTC)
(Link)
Похоже, что и Вы на стог тоже не попали...
My Website Powered by LiveJournal.com